Kultura

Zvláštní, “pikantní” socha koně v Jeruzalémě… a její spojitost s Ježíšem

Česká společnost přátel Izraele Horse Zvláštní, "pikantní" socha koně v Jeruzalémě... a její spojitost s Ježíšem Kultura

Přinášíme vám překlad příspěvku ze serveru The Jerusalem Post od Aaarona Reicha. Příspěvek v angličtině najdete zde.

IKONA TÝDNE: Socha koně v centru Jeruzaléma, která je jednou z nejunikátnějších pamětihodností města a která se vyznačuje zajímavě tvarovanou hlavu, rozhodně vyniká.

Jeruzalém je jedním z nejstarších měst na světě s tisíciletou historií a náboženským významem, je městem ikon. Hlavní město Izraele je poseto mnoha pamětihodnostmi a monumenty, z nichž každý má svou vlastní jedinečnou a fascinující historii, která doplňuje neustále se vyvíjející kulturní tapiserii, jíž je Jeruzalém.

A pak je tu socha koně.

Jedna z nejunikátnějších památek města, socha koně v centru Jeruzaléma – doplněná něčím, co by někteří popsali jako poněkud zajímavě tvarovanou hlavu – rozhodně vyniká.

Nyní se na tuto velmi zvláštní sochu v Jeruzalémě podíváme zevrubněji.

Co je to za sochu koně a kde se vzala?
Socha koně, oficiálně pojmenovaná Kůň míru, je zhotovena z bronzu, vytvořil ji a daroval slovinský sochař Oskar Kogoj. Do města byla přivezena v roce 1997 slovinskou vládou a Jeruzalémskou nadací na počest třítisícového výročí Jeruzaléma.

Byla vztyčena v zahradě Frances L. Hiattové na ulici Krále Jiřího, původně známé jako Gan Hamenora na počest menory Knesetu, která stála naproti původnímu umístění budovy Knesetu, velkého orgánu izraelské demokracie. Park je nyní známý také jako Gan Sussa neboli “Park koní”. V současné době se v parku nachází trávník, který se svažuje k amfiteátru s kamennou dlažbou, pergolou se stínem a přírodním kamenným vodopádem. Je to ideální místo pro pěší, protestující a výstavy.

A tato socha koně.

Proč má socha tak výrazný tvar?
Nebudeme chodit kolem horké kaše. Hlava koně vypadá strašně, je podobná mužským genitáliím. Toho si již všimlo mnoho pozorovatelů, přičemž “Penis Horse” je přezdívka, kterou si často předhazují anglicky mluvící obyvatelé Jeruzaléma.

Existuje však legitimní důvod, proč socha vypadá tak, jak vypadá.

Hlava koně, a vlastně celý jeho vzhled, má připomínat benátské koně. Jedná se o slavná vyobrazení koní, která pocházejí z pozdní doby bronzové a rané doby železné u Venetů, kultury, která žila na území dnešní Itálie a Slovinska. Tyto koně lze spatřit na několika dílech venetického umění, včetně slavné Vace situla, jednoho z nejvýznamnějších slovinských archeologických artefaktů.

Kogoj na svých internetových stránkách vysvětlil, že “výsledkem byla socha s mírným výrazem, socha koně vyzařujícího jakýsi božský klid”.

Dále upřesnil, že sochu Koně míru navrhl, “aby oživil starobylou kulturu Slovinců – kulturu Venetů. Socha je portrétem lidské duchovnosti”.

Toto duchovní téma Kogoj dále rozvedl ve svém prohlášení zaslaném časopisu In Jerusalem, stejně jako přímé spojení s Ježíšem Kristem.

“Kůň má v raných civilizacích velkou symboliku jako zvíře pro práci, zvíře pro válku a zástupce Božího stvoření,” vysvětlil a popsal důvod, proč má být socha koně v Jeruzalémě postavena. “Benátský kůň je koněm míru, koněm, který přináší Božího Syna, a mým přáním bylo, aby byl umístěn jako symbol, který spojuje všechny národy… Je to symbol lidskosti, lásky ke všemu živému. To je to, co učil Ježíš.”

Kogoj vytvořil několik dalších soch, jako je tato, které se nacházejí ve Světovém obchodním centru ve slovinském hlavním městě, před Palácem národů v Ženevě a v komplexu Nebug v ruském Soči. Vytvořil také několik menších verzí z různých materiálů, které si může zakoupit každý.

Co si o soše koně myslí obyvatelé Jeruzaléma?
Vzhledem k umístění sochy na ulici Krále Jiřího, přímo u vchodu do rušné ulice Ben-Jehuda, není divu, že mnoho Jeruzalémanů má na sochu příjemné, nebo spíše veselé vzpomínky a názory.

“Ach ano,” poznamenal Gabriel Urbanowicz na Facebooku v reakci na dotaz serveru In Jerusalem. “Socha koně s pochybným obličejem.”

Další komentátor, Zippy Offen Fodiman, poznamenal, jak zdánlivě směšné je, že se tato socha nachází na dětském hřišti.

“Chodili jsme tam opilí uprostřed noci a lezli na ni,” vyprávěla Ester Levinová.

Moleigh Wiesenthal se vyjádřil mnohem méně decentně: “Vždycky jsme se ptali: ‘Co se děje? Proč ten podlouhlý obličej?”

Jeden z Jeruzalémců ji přirovnal k Bluciferovi, ikonické velké modré soše Mustanga umístěné na mezinárodním letišti v Denveru v Coloradu.

“Rád poukazuji na falický vzhled koně každému, s kým jdu kolem,” poznamenal jiný Jeruzaléman. “Rád ji používám jako orientační bod, který mi dává záminku vysvětlovat lidem, že tam stojí socha koně, který má obličej jako penis.”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *