Media Monitor Zpravodajství o Izraeli v češtině

Zničující válečná zbraň Hamásu

Česká společnost přátel Izraele BBC_Gaza Zničující válečná zbraň Hamásu Media Monitor Zpravodajství o Izraeli v češtině

Přinášíme vám překlad komentáře Melanie Phillips, zveřejněný na serveru JNS (Jewish News Syndicate). Článek v angličtině najdete zde.

Melanie Phillipsová, britská novinářka, hlasatelka a spisovatelka, píše každý týden sloupek pro JNS. V současné době pracuje jako sloupkařka pro londýnské Timesy a její osobní a politické paměti Guardian Angel (Anděl strážný) vyšly v nakladatelství Bombardier, které v roce 2018 vydalo také její první román The Legacy (Dědictví).

BBC a další západní média jsou mnohem víc než jen užiteční idioti.

Hamás, genocidní džihádistická síla zodpovědná za barbarský pogrom v Izraeli ze 7. října, má ničivou válečnou zbraň. Touto zbraní jsou západní média.

Až na čestné výjimky tato média dělají špinavou práci za Hamás. Navzdory tomu, že teroristická skupina lže skrz naskrz, média přijímají její slova za bernou minci, zatímco zpochybňují vše, co říkají obvykle pravdomluvní Izraelci.
Christiane Amanpour 8. listopadu v televizi CNN uvedla, že během izraelských vojenských operací v Gaze bylo zabito „více než 4 300 dětí“. Přiznala, že tento údaj je „podle palestinského ministerstva zdravotnictví v Ramalláhu“. Ve skutečnosti však tato čísla vydala pobočka ministerstva v Gaze, kterou řídí Hamás. Stejně jako nespočet dalších novinářů si Amanpourová nevšimla, že Hamás mezi těmito mrtvými nikdy nepřiznal jediného teroristu a že označení „děti“ zahrnuje i mnoho jeho dospívajících teroristů.

Tato média se nikdy nevzdávají svého odhodlání lživě vykreslovat Izrael jako lstivého a krvežíznivého agresora.

Novináři se vysmívali opakovaným tvrzením Izraele o velitelských tunelech Hamásu pod nemocnicí Al-Šifa v Gaze. I když IDF začaly produkovat videa těchto tunelů, na nichž byly vidět jejich klenuté střechy, toalety a místnosti využívající elektřinu pocházející z nemocnice, The New York Times nadále lživě tvrdily, že Izraelci „nepředložili přesvědčivé důkazy o rozsáhlé síti tunelů“.

Tato média neprosazovala jen Hamás, ale i další Palestince, kteří jsou prezentováni jako bojovníci proti „železnému“ izraelskému útlaku.

Média ignorovala nebo mávla rukou nad skutečností, že mnoho palestinských vězňů propuštěných z izraelských věznic výměnou za propuštění izraelských rukojmích bylo odsouzeno za teroristické násilí.

Ještě horší je, že novináři kladli zvrácené morální rovnítko mezi izraelské rukojmí propuštěné Hamásem a palestinské teroristické vězně propuštěné Izraelem.

Nejvíce zarážející příklad byl uveden v televizi Sky News. Kay Burley v rozhovoru předložil nevěřícímu izraelskému mluvčímu Eylonu Levymu ohromující tvrzení, že poměr tří palestinských vězňů vyměněných za každého izraelského rukojmí znamená, že si Izraelci cení palestinských životů méně než izraelských.

Burley skutečně věřil, že toto zvrácené a pokřivené vnímání vydírání ze strany Hamásu, vydávané jako neúcta k lidským životům ze strany Izraele, je závažná otázka, která vyžaduje odpověď.

Existuje nespočet příkladů, kdy západní novináři nedodržují vlastní standardy, aby Hamás očistili a popřeli ohromnost jeho zločinů.

Když začali být izraelští rukojmí propouštěni, mezinárodní redaktor Sky Dominic Waghorn uvedl, že byli „údajně drženi v dobrém stavu, ačkoli ti, kteří byli drženi nad zemí, žili ve strachu, že budou zabiti při izraelském bombardování“.

My ale nyní víme, že někteří židovští rukojmí byli biti elektrickými kabely, starší rukojmí trpěli podvýživou a jedna z nich, která nedostala potřebné léky, byla v kritickém stavu letecky převezena do izraelské nemocnice.

S dětskými rukojmími bylo zacházeno s nevýslovnou krutostí a sadismem, z něhož se u nich již projevily trvalé neblahé následky. Bylo jim nařízeno, aby mluvily šeptem, a bylo jim řečeno, že budou zastřeleny, pokud se ozvou. Jedno dítě bylo bito, 16 dní drženo na samotce a nuceno sledovat videa z masakru ze 7. října. Když se rozplakalo, bylo mu vyhrožováno namířenou zbraní.

Přesto Waghorn skutečně naznačil, že za to nejhorší, co rukojmí utrpěli – strach ze zabití při náletech – může Izrael.

Opakovaně nejhorším médiem je BBC. Ta nejenže svým celosvětovým dosahem převyšuje ostatní média, ale hlavně je považována za důvěryhodný a objektivní zdroj informací. Škody, které napáchala obhajobou Hamásu a podněcováním nenávisti k Izraeli jako k něčemu, co je morálně za hranou, lze proto jen těžko přehánět.

Existuje nespočet příkladů selektivního a zkresleného zpravodajství BBC, která používá propagandu Hamásu jako legitimní zpravodajství a překrucuje fakta, aby vrhla na Izrael to nejhorší možné světlo.

17. října, několik hodin po prvních zprávách o výbuchu v nemocnici Al-Ahlí v Gaze, z něhož Hamás obvinil Izrael, informoval mezinárodní redaktor BBC Jeremy Bowen: „Střela zasáhla nemocnici nedlouho po setmění. … Výbuch zničil nemocnici Al-Ahli. … Budova byla srovnána se zemí“.

Avšak i poté, co se ukázalo, že raketa palestinského Islámského džihádu zasáhla pouze parkoviště nemocnice a zabila mnohem menší počet lidí, než tvrdil Hamás, Bowen své nepravdy lehkovážně odmítl: „Nelituji jediné věci ve své reportáži, protože si myslím, že jsem byl po celou dobu uvážlivý. Nesoudil jsem předčasně.“

Jediné, co je ještě více zarážející než taková arogance tváří v tvář v lepším případě neomluvitelnému lajdáctví a v horším případě zlovolné zaujatosti, je to, že BBC nadále využívá Bowena jako autoritativního komentátora války v Gaze.

Nejenže novináři BBC projevili v souvislosti s válkou hrubý morální úpadek, ale řada z nich otevřeně podpořila Hamás.

Několik moderátorů rozhlasové stanice BBC Asian Network obvinilo Izrael z páchání genocidy, sdílelo videa s konspiračními teoriemi a vybízelo své stoupence k účasti na propalestinských pochodech.

Výbor pro přesnost ve zpravodajství a analýze Blízkého východu (CAMERA) označil několik příspěvků novinářů BBC, kteří se radovali ze zvěrstev 7. října, podporovali „palestinské bratry v jejich válce proti okupační entitě“ den poté, co byly izraelské ženy a děti sťaty, znásilněny a upáleny zaživa, a jásali nad tím, že „palestinský odboj převzal iniciativu a překvapil [sic] izraelského okupanta skvělou operací“.

Přesto BBC odmítla proti takovým zaměstnancům přijmout jakákoli disciplinární opatření. Místo toho byl Guz Khan, komik, který obvinil Izrael z „etnických čistek“ a „genocidyL v Gaze, objednán jako moderátor populární panelové show BBC „Have I Got News for You“.

Většina BBC, stejně jako ostatní média, se hlásí k pokrokovým postojům, podle nichž je podpora Palestinců je věc samozřejmá sama o sobě, která nepotřebuje žádné zdůvodnění. Vzhledem k tomu, že univerzity a školy po desetiletí šířili palestinské lži, miliony lidí na Západě nikdy neslyšeli skutečná fakta o arabské válce proti Izraeli. V důsledku toho odmítají věřit i důkazům, které vidí na vlastní oči, pokud jsou v rozporu s jedovatým protiizraelským konsenzem.

Hamás této dynamice rozumí až příliš dobře. Západní hodnoty jsou založeny na úctě k lidskému životu a soucitu s utrpením. Hamás, stejně jako ostatní islamisté, naopak upřednostňuje smrt před životem a je motivován psychopatickým fanatismem.

Chápe, že lidé na Západě jsou zděšeni zabíjením nevinných civilistů ve válce, zejména dětí. Chápe také, že Západ již nerozlišuje mezi úmyslně zabitými civilisty a civilisty, kteří jsou neúmyslně, ale nevyhnutelně zabiti v průběhu války, aby se zabránilo dalšímu vraždění.

Západní obyvatelstvo tak vyvíjí tlak na své vlády, aby donutily Izrael přestat se bránit proti Hamásu, čímž Hamásu dávají možnost pokračovat v masakrování Izraelců.

Hamás tak zajišťuje, aby bylo pod izraelským bombardováním zabito co nejvíce gazanských civilistů, které pod hrozbou použití zbraní nutí, aby se stali živými štíty a potravou pro děla. Výsledné snímky distribuuje západním zpravodajským redakcím, které po nich touží a jsou závislé na novinářích a fotoreportérech, kteří buď podporují Hamás, nebo chápou, že pokud nebudou dělat to, co Hamás chce, budou zabiti.

BBC a další západní média se tak stala více než užitečnými idioty. Tím, že se média chovají přesně tak, jak si Hamás přeje, a verbují západní veřejnost, aby sloužila jeho válečným cílům, se stala rozhodující zbraní, kterou používají ti, kdo vedou válku proti Izraeli i civilizaci.

V důsledku toho jako by se Stalinovi i Hitlerovi dostalo posmrtného vítězství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *