Ekonomika

I díky těmto technologiím vyhrává Izrael boj s vodní krizí

Česká společnost přátel Izraele SHAFDAN-zdroj-mekorot-dva I díky těmto technologiím vyhrává Izrael boj s vodní krizí Ekonomika

Izrael je pod značným vodním tlakem již několik let. Odolává však díky moderním technologiím, efektivnímu vodnímu managementu a aktivním startupům.Tlak na vodní zdroje každým rokem narůstá. Přímo úměrně s tím narůstá i počet zemí, které čelí vodní krizi.

 

Jak jí však úspěšně odolávat? Je to vůbec možné? Izrael je jasným příkladem toho, že vodní krize zatím nepředstavuje předem prohraný zápas. A není to díky využití jedné kouzelné technologie. Tato země totiž rozvíjí několik zásadních strategií, které výrazně snižují tlak na její vodní zdroje. Samozřejmě, za všemi těmito technologiemi se skrývají obrovské množství peněz a lidského kapitálu, které jsou do takových projektů vložené.

 

Nezaprší a nezaprší

V důsledku klimatických změn je izraelské období dešťů, které běžně trvá od října do března, zredukováno na několik dravých dešťových dní.Většina této vzácné kapaliny se tak ztratí v odtocích. Vodní zásoby na severu již nejsou hojným zdrojem pro většinu země, přičemž Galilejské jezero pomalu dosahuje své nejnižší hladiny za celou historii.

Česká společnost přátel Izraele IDE-Technologies-1024x698 I díky těmto technologiím vyhrává Izrael boj s vodní krizí Ekonomika

 

Právě z tohoto důvodu se Izraelci již více nemohou spoléhat na déšť. A tady přicházejí na řadu prvotřídní izraelské technologie. Od roku 2005 se rekultivace odpadních vod a odsolování mořské vody staly klíčovými při zajišťování přiměřené dodávky vody pro izraelské domácnosti, průmysl i zemědělství. Průměrný roční objem těchto dodávek dosahuje hodnoty až 2,1 miliardy kubíků.

 

Izraelci upravují brakickou vodu

Asi nejznámější izraelskou společností, zabývající se úpravou vody, je Mekorot, která dodává přibližně 90 procent celého objemu vody pro domácnosti. Asi 31 procent závlahové vody pochází z odpadní vody, kterou Izraelci upravují ve více než 150 zařízeních.

 


Zdroj: www.prumyslovaekologie.cz/Dokument/105203/i-diky-temto-technologiim-vyhrava-izrael-boj-s-vodni-krizi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *