Ekonomika Novinky

Izraelská ekonomika je příliš silná, na to aby se o ní pochybovalo

Česká společnost přátel Izraele 1000x-1 Izraelská ekonomika je příliš silná, na to aby se o ní pochybovalo Ekonomika Novinky

Stoupající ukazatele ukazují, jak daleko se dostala země, když se blíží osudné volby. Když politici čelí voličům v období hospodářské krize, neekonomické záležitosti mají tendenci ustupovat. Pokud je ekonomická výkonnost silná, naopak závažné základní problémy nemusí dostat pozornost, kterou si zaslouží.

 

Zdá se, že se to děje v Izraeli, kde průzkumy ukazují, že voliči se obávají o svou ekonomickou budoucnost. Ale s pouhými dvěma měsíci před parlamentními volbami, které rozhodnou, zda Benjamin Netanjahu získá rekordní pátý mandát, jako nejdéle vládnoucí předseda vlády v 70. leté historii země, není ekonomika velkou součástí politické debaty.

 

Možná je to proto, že Izraelci jsou znepokojeni svými mnoha vnějšími konflikty, s Palestinci, Hamasem, Hizbaláhem a jejich zástupci na Západním břehu, Gaze, Libanonu, Sýrii a Íránu.

 

Ale naprostá ekonomická síla nepochybně vysvětluje hodně. Hrubý domácí produkt Izraele se od roku 2000 zvyšuje s průměrnou roční mírou 3,69%, inflace byla zanedbatelná na 1,57% a nezaměstnanost klesla na polovinu svého průměru za období 7,4%.

 

Národ 8,4 milionu lidí – o něco víc než Švýcarsko a o něco méně než Rakousko – překonal tyto evropské matadory, protože světová ekonomická výzkumná firma MSCI Inc. ji v roce 2009 zvýšila na status rozvinutého trhu. Pak je to více než 17krát to, co spravovalo Rakousko, a téměř třikrát to, co se shromáždilo ve Švýcarsku, podle údajů sestavených společností Bloomberg.

 

Mezi 36 rozvinutými ekonomikami, které tvoří Organizaci pro hospodářský rozvoj a spolupráci, se Izrael chystá v roce 2020 dosáhnout druhého nejrychlejšího růstu a v letošním roce bude na 4tém místě společně s Chile o 3,6%, za Slovenskem (4%), Polsko (3,8%) a Slovinsko (3,5%).

 

Česká společnost přátel Izraele graf-izrael-hdp-1 Izraelská ekonomika je příliš silná, na to aby se o ní pochybovalo Ekonomika Novinky
Procentuální růst HDP od prosince 2009

To neznamená, že Izrael se připojuje k seznamu 10 nejšťastnějších zemí, včetně Švýcarska, v nejbližší době. Zatímco 60 procent Izraelců uvedlo, že jsou spokojeni nebo velmi spokojeni v nedávném průzkumu Institutu pro demokracii v Izraeli, podobné procento uvádí, že mají obavy nebo se velmi obávají, že nebudou schopni pomoci při podpoře svých dětí a že 65% nešetří peníze do budoucna.

 

Izraelská míra chudoby 17,7 procenta je druhá nejvyšší v OECD (mnozí z rychle rostoucího ultra-ortodoxního obyvatelstva Izraele odmítají pracovat). Existuje přetrvávající nespokojenost s infrastrukturou, veřejnými výdaji, přeplněním nemocnic a tzv. Duální ekonomikou, kde se dvě třetiny pracovní síly dostávají méně než je průměrná mzda.

 

Pro veškerý pesimismus uvnitř i vně země není pochyb o tom, že Izrael překonává většinu Evropy a OECD se zrychleným růstem, který ji získal od 15. nejrychlejšího růstu v roce 2015 až na číslo 9 v letech 2017 a 2018. Před čtyřmi roky čtvrtletní nezaměstnanost dosáhla rekordně nízké úrovně 3,6 procenta, izraelská míra nezaměstnanosti se neustále pohybovala pod úrovní rakouských. V loňském roce se příznivé rozpětí nezaměstnanosti, které Švýcarsko trvale rozjímá nad Izraelem, zužovalo na nejmenší mezeru v historii.

 

Nic neupoutá světovou pozornost více než silný trh s bydlením. Kombinace vysokého růstu a nízké nezaměstnanosti udělala z izraelských majitelů domů největší vítěze v uplynulém desetiletí, tvrdí Federal Reserve Bank of Dallas. Ceny bydlení se zvýšily o 88 procent, což je nejvíce z každé země mezi 25 bankami. Číslo 2 je Nový Zéland s 10-letým výnosem 51 procent. Švýcarsko je podhodnoceno na 39 procent, podle údajů sestavených společností Bloomberg.

 

Ekonomiky jsou zřídka bezpečné bez silné měny a šekel se má více než dobře na zahraničních burzách. Posiluje 8 procent proti dolaru za posledních 10 let, zatímco švýcarský frank získal 16 procent a euro depreciovalo 12 procent, podle údajů sestavených od Bloombergu. Vnímání Izraele v trvalé existenciální krizi je ohroženo dvouletou implikovanou volatilitou šekelu, měřítkem ekonomické nejistoty v očích globálních investorů. Na 6,4 procenta se pohybuje na nejnižší úrovni od roku 2014, zatímco stejná míra eura nadále stoupá mnohem více, podle údajů sestavených společností Bloomberg.

 

Česká společnost přátel Izraele shekel Izraelská ekonomika je příliš silná, na to aby se o ní pochybovalo Ekonomika Novinky
Dvouletá implikovaná volatilita šekelu vůči americkému dolaru

Investoři dostali velký zásah před deseti lety, kdy společnost MSCI postavila izraelské veřejně obchodované společnosti do rozvinutého světa. Přes noc, jeden z nejvýkonnějších rozvíjejících se trhů v novém století se pro globální investory stal nedotknutelným vzhledem ke změně klasifikace. Dokonce i tato hrozivá překážka je pryč, když tyto společnosti dosáhly v posledních 12 měsících růstu 7,8 procenta, čímž se Izrael stal druhým nejlepším z 33 velkých ekonomik, protože celosvětový akciový trh ztrácel 3,3 procenta.

 

O Izraeli lze dokonce říci, že je stejně hodnověrný jako každá velká ekonomika, včetně USA. Před rokem 2014 Izrael platil vyšší úrokovou sazbu svého dluhu – až o 1,9 procentního bodu více v roce 2011 – než jakákoli srovnávací pokladna.

 

Tento trend se od té doby zvrátil a dnes výnosnost benchmarkových desetiletých izraelských závazků je o 0,55 procentního bodu nižší než jeho americký protějšek.

 

Dokonce ani v horkém poli politické kampaně, která se týká země, ekonomická výkonnost země neposkytuje mnoho argumentů, kterými by šla zpochybnit.


Zdroj: www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-01-24/israel-s-economy-is-too-strong-to-argue-about

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *