Izraelská politika

Izrael nebude bránit dvoustátnímu řešení, řekl Lapid svému německému protějšku

Česká společnost přátel Izraele 02-13_Lapid Izrael nebude bránit dvoustátnímu řešení, řekl Lapid svému německému protějšku Izraelská politika

Izrael „nebude budovat nic, co by bránilo možnosti budoucího dvoustátního řešení“, prohlásil ministr zahraničí.

Ministr zahraničí Jair Lapid během čtvrteční společné tiskové konference se svým německým protějškem v Tel Avivu přislíbil, že současná vláda – v čele s premiérem Naftalim Bennettem, šéfem pravicové strany Jamina – „nehodlá vybudovat nic, co by zabránilo možnosti budoucího dvoustátního řešení“, uvedl deník The Jerusalem Post.„Tato vláda realizuje politiku neškodit,“ řekl v odpovědi na otázku týkající se židovských osad.Domy se budou stavět spíše „podle přirozeného růstu ve stávajících osadách“, uvedl s odkazem na židovské komunity ve východním Jeruzalémě, Judeji a Samaří.

V současné době je na návštěvě Izraele, Egypta a Jordánska – první zastávkou je Izrael – nejvyšší německá diplomatka Annalena Baerbocková vyjádřila svůj cíl pomoci oživit izraelsko-palestinský mírový proces.„I když se blízkovýchodní konflikt mnohým jeví jako krize, která vždy existovala, nemůžeme ji přijmout jako status quo,“ řekla Baerbocková před svou cestou.

Zopakovala závazek Německa vyjednat dvoustátní řešení s „funkčním, demokratickým a suverénním palestinským státem“.„Každý člověk má právo si udržet naději – zejména naději na mír,“ řekla.

Pokud jde o íránskou hrozbu, Baerbocková uvedla, že jaderné rozhovory ve Vídni jsou v závěrečné fázi.

Přislíbila také podporu bezpečnosti Izraele s tím, že Německo má „zvláštní historickou odpovědnost za bezpečnost Izraele“.Lapid zdůraznil obavy Izraele o bezpečnost v souvislosti s íránskou hrozbou. „Írán je Hizballáh na severu, Írán je Hamás na jihu, Írán je vývozce teroru od Jemenu po Buenos Aires,“ řekl.

Zdroj: israel.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *