Izraelská politika

Šakedová usiluje o zákaz vstupu představitelů Amnesty do Izraele

Česká společnost přátel Izraele 02-20_Sakedova Šakedová usiluje o zákaz vstupu představitelů Amnesty do Izraele Izraelská politika

Ministryně vnitra chce zařadit Amnesty International na černou listinu poté, co organizace obvinila Izrael z apartheidu.

Ministryně vnitra Ayelet Šakedová zvažuje, že zakáže vstup do Izraele aktivistům Amnesty International, kteří podporují BDS, informoval deník Israel Hayom.

Šakedová tento krok zvažuje v reakci na nejnovější zprávu organizace, v níž před několika týdny obvinila Izrael z toho, že je státem apartheidu na všech územích – nejen za Zelenou linií. Zpráva rovněž obviňuje Izrael z páchání zločinů proti lidskosti.Pravomoc zakázat vstup dotyčným aktivistům je v rukou ministryně, ta však v současné době vede interní konzultace ve svém úřadu a na Úřadu pro obyvatelstvo a později rozšíří konzultační okruh i na ministerstvo zahraničí, aby technicky koordinovala, jak a jakými mechanismy tento krok provést.

Izrael zároveň povolil vstup do země extremistickým aktivistům BDS, z nichž se někteří údajně podílejí na útocích na osadníky. Souhlas byl udělen i přesto, že organizace DMU údajně předložila ministerstvům zahraničí a vnitra údajné důkazy o porušování zákona o bojkotu, aktivitách BDS a napojení aktivistů na teroristické organizace. Organizace DMU dokumentuje a monitoruje porušování zákona zahraničními, izraelskými a palestinskými arabskými aktivisty, kteří působí proti Státu Izrael.DMU uvádí, že souhlas byl udělen delegaci 50 členů AFPS, organizace, která ve Francii podporuje hnutí BDS a která již byla ministerstvem pro strategické záležitosti zařazena na černou listinu sponzorů teroristických aktivit. V říjnu 2019 se prezident organizace Bertrand Heilbronn a jeho zástupkyně Ann Toulonová údajně podíleli na útoku na Tzuriela Lilintela a jeho rodinu na farmě v údolí Jordánu.

Ministerstvo vnitra předalo otázku jejich vstupu ke konzultaci ministerstvu zahraničí, odkud bylo sděleno, že členové delegace nesplňují kritéria pro odepření vstupu.

Úřad ministryně vnitra uvedl, že „aby se podobné případy neopakovaly, hodlá ministryně prosazovat pracovní plán, který zabrání vstupu příznivců bojkotu do Izraele. Součástí plánu bude vytvoření mechanismu, který určí, kdo splňuje definici příznivce bojkotu, jemuž je vstup zakázán podle zákona o vstupu do Izraele – a jeho vstup nebude povolen. Rozhodnutí bude předáno ministerstvu zahraničních věcí, a pokud budou existovat konkrétní námitky nebo zvláštní důvody pro povolení vstupu bez ohledu na ně, bude ministerstvo zahraničních věcí požádáno o předložení argumentů v této věci a my je posoudíme.“Organizace DMU uvedla: „AFPS je hlavní organizací BDS ve Francii, která rovněž převádí finanční prostředky teroristickým organizacím. Stát Izrael již prohlásil, že tato organizace nemá povolen vstup do Izraele. Přesto byl před delegací této organizace položen červený koberec a ta bez problémů vstoupila do země.“

Zdroj: israel.cz

One Response

  1. Členové Amnesty určitě spolupracují s teroristy.Krok Šakedové je správný

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *