Izraelská politika

Abbás požaduje vytyčení hranic palestinského státu

Česká společnost přátel Izraele 12-13_Abbas Abbás požaduje vytyčení hranic palestinského státu Izraelská politika

Předseda Palestinské samosprávy prý chce obnovit rozhovory, ale zároveň pohrozí „rozhodnými“ akcemi, pokud by Izrael nesouhlasil.

Vysoce postavený představitel Palestinské samosprávy (PA) v neděli sdělil listu Al-Sharq Al-Awsat, že předseda PA Mahmúd Abbás předložil Spojeným státům, Egyptu, Jordánsku a dalším stranám návrh na zahájení jednání mezi Izraelem a PA o vytyčení hraniční linie, což má být první krok k dialogu o dalších otázkách souvisejících s trvalým urovnáním.

Podle tohoto zdroje předloží Abbás tento návrh ministru obrany Bennymu Gantzovi na jejich nadcházející schůzce v Ramalláhu spolu s poselstvím, že opatření na budování důvěry a posílení Palestinské samosprávy v žádném případě nejsou alternativou k politickým jednáním.

Zároveň se očekává, že Abbás vyšle výhrůžný vzkaz, že pokud Izrael nebude souhlasit se zahájením jednání o vytyčení hranic, bude Palestinská samospráva „donucena“ učinit rozhodná opatření.Zpráva dále uvádí, že „Palestinci nebudou souhlasit s pokračováním současné situace a že neexistuje žádné ospravedlnění pro další existenci Palestinské samosprávy, pokud nedojde ke změně izraelské politiky“.Ústřední rada OOP se má sejít v lednu, aby přijala zásadní rozhodnutí o vztazích s Izraelem, včetně projednání vypovězení dohod s Izraelem, pozastavení uznání Izraele a ukončení stavu prozatímního uspořádání podle dohod z Osla vyhlášením tzv. „okupovaného státu“.

Zdroj: israel.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *